The Gravity House’s dynamic inverted roof design playfully expresses ideas of flight that reach heavenward to touch the sky.


Located at the University Endowment Lands, the ”Gravity House” utilizes an inverted roof design to playfully express ideas of flight and reaching skyward. By allowing rain to be caught in its inverted slopes, water is diverted to the centre of the roof.

The side elevation of the ‘Gravity House’ clearly shows the inverted slopes of the elegant ‘butterfly’ roof that give the property a bold and distinctively modern character.


Once caught, it flows to protruding beams at either ends to be channeled ceremonially down decorative rain chains to the ground. Conversely, sunny days allow light to penetrate throughout the house while allowing the roof to hover.


The rear elevation shows the “openable corner” that extends from the Family Room out onto the elegant wrap around patio and fully workable back yard.


One of the primary challenges faced by Peter Rose Architecture + Interiors Inc. was making optimal use of the site, an odd triangular shaped lot. This problem was overcome by the introduction of an “openable corner” from the main Family Room along with a spacious wrap around patio, providing the client with an elegant space to entertain and have full use of the backyard.


The front facade of the recently completed ‘Gravity House’- this ultra modern luxury home now graces the University Endowment Lands with its grand presence.


The sense of lightness and space is felt throughout the home, enhanced by the introduction of other unique features including the large central skylight that draws light to the middle of the house, and the strategic use of the terrace to act as the roof of the basement.  A delightful case of modern expression in flight!



Side and Front elevations of the First Shaughnessy home

Drawn to the historic charm of First Shaughnessy’s well-heeled neighbourhood, our clients wanted to develop a custom home of their own that would blend into the district’s heritage character, yet embody its own distinct identity and personality. This project called for the demolition of a modest 1950s or 60s aging bungalow to be replaced by a grand craftsman style house, compliant with the new heritage preservation guidelines detailed in the First Shaughnessy District Historic Style Manual introduced by the City of Vancouver in 2015.


Model of the house surrounded by the Edenic garden landscape


After several client consultations and detailed research into the area, a strong design rationale evolved.  The plan addressed the District’s urban design guidelines; a document inspired by the early 20th century “Garden City Movement” that advocated the formation of planned self-contained communities surrounded by greenbelts containing proportionate areas of residences, gardens and industry. In addition, the guidelines underscored the need to retain heritage elements and materials common to homes in the area.

For Peter Rose Architecture + Interiors Inc. these guidelines reflected a unique understanding of humanity’s relationship to nature, an Edenic narrative that clearly expressed the intimate and joyful relationship between man and his environment.  This meant a special marriage between the house and its site; a place where each had a voice capable of influencing the other … a place where the boundaries between house and garden could dissolve, and a melding of both worlds might occur.


The impressive façade acknowledges a powerful presence and yet sits still behind a veil of layered and well placed landscaping.


The front elevation is an impressive façade that acknowledges a powerful presence and yet sits still behind a veil of layered and well placed landscaping.  A red maple welcomes and embraces those at the entry gate.  Its red leaf canopy a shelter and filter to the world beyond; a foreshadowing of the eyebrow dormer and red entry door just beyond.


The interior living area is effectively expanded with the removal of visible boundaries between the indoors and lush outdoor garden.


Working closely with a landscape architect, the Eden inspired design slowly revealed itself. Upon combined discovery and sensitivity to the heavily vegetated site, the home’s interior space and outlook was expanded with the introduction of a elegant garden deck that flows directly into the grand living area. The two spaces are connected through a series of wide diagonally oriented glass windows and doors, effectively removing the boundaries between the interior rooms and the lush outdoors.

All in all, the design has resulted in an expression of wholeness, or holiness if you will, embodied in this luxurious custom home based on the Eden narrative. Paradise found in First Shaughnessy.




The magnificent cantilevered Sky Altar brings a touch of majesty to this stunning waterfront site on Mayne Island


It was not long before Vancouver Island’s publication The Times Colonist noticed that the beauty of Italy had manifested itself along the West Coast, in the form of a magnificent Tuscan Villa on Mayne Island.

Marrying the finest in traditional European materials with modern panache, Peter Rose Architecture + Interiors Inc.’s 2,600 square foot Mediterranean inspired vacation home was completed in Spring 2015. This luxury island vacation home includes unique features and elegant details that encompass lofty exposed timber ceilings and a 4.6 metre tower overlooking a lush Mediterranean landscape. The entranceway captures a sense of a different era, as a stone colonade surrounding a charming inner courtyard leads you into the heart of a cluster of stone clad buildings and the grand open concept living area, where floor to ceiling sliders open out onto a majestic overhanging ‘Sky Altar’ deck to showcase the breathtaking water views.


The stunning villa shows off fine Italian imported finishes and landscaping details that enhance the setting of this perfect Mediterranean Island Retreat

Exposed Timber beams and the vast picture window add space and luxury to the open concept living area



Sliders from the Main building open onto a spacious outdoor deck and Sky Altar that provide ample room for entertainment and relaxation






























Read more about the design and construction of this Italian beauty in the The Times Colonist article here.

Sometimes when you design you have to think in colour. These quick colour studies show the dramatic differences that a splash of paint can have on defining the presence of a house.

Pool Section

Section cut through the pool

We take the ground for granted. It is that solid surface perpetually beneath our feet. What happens when that line dissolves? Our client approached us with a unique challenge. He wanted to maintain and enhance his extensive back garden while adding an indoor pool complex to his West Side estate. Pools are notorious for swallowing large portions of backyards. It became quickly apparent that this entire project had to be considered holistically.  Architecture, nature, landscape, and interior had to unite as one.

The problem was set and the solution revolved around the notion of placing the pool underground while allowing the roof of the pool to form the terrace of the garden. Unfortunately the idea of a pool underground leads one to think of a dark bunker. To resolve this we wanted to bring natural light from above. This was resolved by creating a large centralized opening with skylight above. At grade terraces flow around the skylight to the garden.  There are implicit references to the Roman baths in Bath where again you have a centralized opening above the water flanked by raised walkway.

In our case as you approach from a distance, all you see is a terrace with a skylight on it. It is not immediately apparent that there is any relationship other than being a structure in the garden. It is only once you get close to the skylight and look through it that you realize that what you had presumed was ground isn’t .Terra firma is questioned.  You realize that below the garden lies another world hidden and what you were walking on is not what you thought it was. Alternatively, at night the hidden becomes overt. Darkness envelops the garden while the purity of the glass centre radiates a warm light that seeps from the world below.

Experientially we imagine doing the backstroke and looking up through the ground. The blue sky is framed by the skylight above. The tops of tall cedar trees that ring the perimeter of the property can be seen to almost support the pane of azure above.  The semicircle of the hot tub is wrapped in a veil of stones. Falling from the ceiling around the entire perimeter is a fountain. Water washes down the stones as if they have been worn smooth from some unknown stream above.


[gallery columns="2" orderby="title"]

Looking up through the skylight with semi circular fountain wall.

Our clients approached us with the challenge of designing them something cool, unique, Modern without breaking the bank. We took the challenge to heart. This was their opportunity to use design as a tool to both fulfill their dreams but also to maximize the utility of their budget. Because the house is small we used the verticality of an 11′ ceiling on the Main Floor to give the space more of a warehouse condo feel. The clients collect mid century modern furniture and were looking to display it in a Modern eclectic environment.

Technically and economically, we figured a few things – forming concrete is expensive, while framing is easier. Slab on grade minimizes the amount of excavation.  Trusses are cheaper than hand framing a roof. Durable materials will hold up over the lifetime of the building and will require less care and maintenance over time. Simple organized floor plans are easy to build and easy to plumb and wire. In this case, we zoned the floor plans into main living spaces and service spaces. The two were divided by a large 1′ wide wall that runs the entire length of the house. This wall acts literally as a spine. Not only does it provide the main internal structure of the house but it also provides the location for all electrical and plumbing to run through.We have used the large wall as the tie of all functions. The large wall pierces the front and rear facades of the building and tectonically folds over to become the canopies of both the front and rear entries.  Because all service functions of the house are isolated together, there is no requirement for plumbing runs throughout the house. Radiant hot water heating minimizes the requirement for any ductwork and incumbent back framing.

This house is a combination of all these ideas together to create simple, elegant and unique architecture that not only designs aesthetically and technically but economically too! It proves that the acceptance of the norm may be the one thing we need to address the most in our built environment.  Solutions exist that are both fantastic and feasible if only we are willing to let our mind wander while embracing a holistic understanding of the house.

« Older entries